Un act legislativ al Timișoarei otomane referitor la Vârșeț

ARTICOLE. REPORTAJE. INTERVIURI » Un act legislativ al Timișoarei otomane referitor la Vârșeț

 

 

Document din anul 1579 din volumul de mare importanță istoriografică al Cristinei Feneșan, care va fi lansat în 18 octombrie, orele 18 la Amfiteatrul A12 de la UVT:

 

”Regulamentul târgului Şemlit, numit şi Vârşeţ îi reînnoiește stutul său de derbent.

Traducere: „Nahiya Şemlit din sandjakul Timişoara. Târgul Şemlit, cu alt anume Vârşeţ. Deoarece târgul amintit se află pe drumul care duce de la Timişoara la schela Haram, fiind loc de popas al călătorilor, locuitorii au avut îndatorirea de a întreţine câte trei oameni şi câte trei căruţe şi nouă cai de olac. Ei s-au rugat ca dările lor să fie înregistrate potrivit obiceiului trecătorii (adet-i derbent).

Acum, când noua condică împărătească s-a prezentat la treapta tronului din centrul lumii, s-a poruncit să se înregistreze obiceiul tre­cătorii. S-a înscris în condica împărătească cea nouă ca cei, care sunt obligaţi să facă rost, să dispună de câte trei oameni şi de câte trei căruţe şi să întreţină nouă cai de olac, să fie liberi şi scutiţide darea din lem­nele de foc şi din fân şi de darea din porci şi din dijma din stupi şi din cânepă şi din varză şi din in şi din alte ”mărfuri din” fier şi de prestaţiile extraordinare şi de lucrul la cetăţi şi de a da şerehorz(slujbe ocazionale pentru stat) şi de slujbele în folosul demnitarilor, emirilor şi subaşiilor şi de toate contribuţiile ex­traordinare, numai după ce (...) au plătit capitaţia (djiziya) şi datul oilor şi câte 25 akţe de fiecare gospodărie (hane) (unitate fiscală) (...) şi câte 2 kilede grâu şi câte 2 kile de orz şi dijma din must şi taxa de căsătorie şi darea butoiului. ( Banatul otoman, pp. 143-144, act legislativ elaborat la vilayetul Timișoarei la anul 1579, după Hristos)