Literatură și muzică la bisericile din Țara Hațegului , 11.06. 2016

PRĂVĂLIA ARIERGARDA » TURISM CULTURAL » Literatură și muzică la bisericile din Țara Hațegului , 11.06. 2016

Literatură și muzică la bisericile din Țara Hațegului , 11. 06. 2016

 

În excursia din 11 iunie 2016, vom avea plăcerea să vizităm împreună unul dintre cele mai interesante monumente ecleziastice ale Transilvaniei, un așezământ foarte vechi, a cărui frumusețe a rămas neștirbită de trecerea secolelor: biserica de la Sântămărie Orlea.

Aflată în apropiere de Hațeg, în direcția Petroșani, biserica ascunde între pietrele ei o istorie bogată, între eroii căreia se numără Ioan de Hunedoara și cunoscuta familie a Cândeștilor din Râu de Mori. Din punct de vedere arhitectural, ”aparține unei perioade de tranziție de la romanic la gotic, ceea ce ne spune că a fost construită cu aproximație în ultimele decenii ale secolului al XIII-lea” (Adrian Andrei Rusu – ”Monumente medivale din Țara Hațegului”). Alături de o iconografie complexă, ce împodobește interiorul așezământului, o inscripție latină din 1311 atestă vechiul hram al bisericii – Sfânta Maria. Cifrele sunt seci, dar când ne gândim la data de atestare a picturii – cea mai veche de pe întreg teritoriul României (A.A. Rusu) – să luăm în considerare că la acea vreme Basarab I mai avea de așteptat două decenii până să se bată cu Carol Robert de Anjou, marele rege care a lăsat urme de neșters (și) în istoria Timișoarei!

Să mai subliniem că, de-a lungul secolelor, biserica a aparținut mai multor confesiuni,  fiecare dintre acestea lăsându-și amprenta asupra ei. Și ar mai fi multe, multe de spus, dar hai să o facem la fața locului!

Vă așteptăm cu drag!

 

 

Din partea Ariergarda, Ovidiu Forai

contact: mobil ing. Ioan Gropsian 0722454022 , ariergarda@gamil.com