Famillii nobiliare pe Valea Mureșului - o excursie literară

PRĂVĂLIA ARIERGARDA » TURISM CULTURAL » Famillii nobiliare pe Valea Mureșului - o excursie literară

  • Castelul familiei Teleki din Căpălnaș
    Castelul familiei Teleki din Căpălnaș

„Picnic literar-Familiile nobiliare de pe valea Mureşului şi castelele lor părăsite”, organizată de Ariergarda şi „vacanţe-ieftine.ro” la data de 27.06.2015.

 

În spatele documentarului-artistic Pubi şi Fiameta pe care Ariergrda vi-l va prezenta, aceea poveste de dragoste despre care am amintit deja, se ascunde şi o mare dramă. Drama contelui Pubi Teleki.

 

Iată, ce spune fidelul nostru companion, domnul Ovidiu Forai, în articolul său:

„Doar undeva, într-un colţ al imensului parc ce înconjoară castelul, străjuieşte, solitară crucea contelui Teleki, bătrânul...Acest entomolog de şcoală veche, care a adunat în viaţă o colecţie impresionantă de insecte felurite, din toate colţurile pământului, a fost renumit printre săteni pentru omenia lui, astfel că oamenii i-au ajutat cum au putut pe văduva sa şi pe fiu, pe care l-a chemat tot Eugen, dar a fost cunoscut sub diminutivul de Pubi. L-au cinstit însă cu prea multă palincă, până când Pubi a dat în patima băuturii şi a ajuns aproape un vagabond. A trecut şi printr-un spital de nebuni şi a sfârşit într-o haltă, uitat de oameni şi vremi, în anul de graţie 1989. Tatăl său, entomologul, era văr primar cu Teleki Pal, fost premier al Ungariei în anii ʹ40. Acesta din urmă s-a sinucis după ce armata lui Horthy a invadat Serbia, pentru că semnase în prealabil un tratat de prietenie cu vecinii din sud şi nu a putut suporta să-şi vadă cuvântul încălcat.”

Dar despre acest tratat, dacă doriţi, precum şi mai ales despre buna relaţie dintre  familiile Teleki şi  Mocioni şi despre cum cele două familii au tranzitat peste perioada otomană, asta apropo...de lucrarea Istoria Banatului Otoman, ce s-a editat de curând prin grija Ariergarda, vă vom spune la faţa locului.

 

Nu uitaţi cozonacul şi vinul din partea casei.

 

Vă invităm şi vă aşteptăm să veniţi cu noi în 4.04.2015 prin agenţia „vacanţe-ieftine.eu”

 

Ioan Gropşian, Ariergarda