Cu compa pe Mureș

PRĂVĂLIA ARIERGARDA » TURISM CULTURAL » Cu compa pe Mureș

  • stancuta.ucoz.ro
    stancuta.ucoz.ro

De la Săvârşin trecem Mureşul la Căpâlnaş pe un pod de fier, vechi, care nu ar fi existat dacă pe un mal nu ar fi fost reşedinţa regală, iar pe malul celălt conacele familiei Mocioni. Lumea trecea Mureşul cu „compa”, un bac. Interesant că termenul de „compă” îl găsim din Slovacia, prin toată Ungaria, până la noi. Probabil era un serviciu asigurat de regalitaea maghiară prin intermediul cnejilor, în lipsa podurilor, deşi o compă pe mureş nu erea la fel cu o compă pe Tisa, pentru că ea asigura trecerea din Austria în Ungaria şi invers.

Primul dintre aceste conace, în sensul nostru de mers, este cel de la Căpâlnaş, pierdut de lume prin destinaţia sa din ultimii zeci de ani, cunoscut ca spital pentru persoane cu boli pshice. „Micul Trianon” cum mai este cunoscut acest conac a reuşit să se păstreze ca arhitectură şi azi, noi putând să recunoaştem asemănarea.

În curtea lui s-au petrecut momentele povestei de dragoste din frumosul film documentar artistic Pubi şi Fiameta pe care vi-l vom prezenta la  castelul Misici din Lipova.

În aceaşi curte vom regăsi o parte din  mormintele familiei Teleki- Mocioni şi ne vom lămuri cu istoria celor două familii, puţin cunoscute, dar foarte importante pentru istoria României şi a Europei Centrale. Toate aceste prin grija Ariergarda şi Excursii-ieftine.

Vă invităm şi vă aşteptăm să veniţi cu noi.

 

Ioan Gropșian