Contesa Antonia și tricotajul epic

  • Contesa care ștricuie la babord
    Contesa care ștricuie la babord

 

 

Din galeria personajelor romanului Mort în Patagonia – contesa Antonia Bohuș de Șiria tot timpul expediție ștricuie (tricotează, adică) sus la babordul goeletei Speranța. Ștricuitul are schepsis, este de la Penelopa și are de-a face cu ”firul epic”. Cât despre CV-ul doamnei îl spune http://www.aradcityguide.ro în felul următor:

 

Antónia Szögyény-Bohus s-a născut în data de 6 septembrie, 1803, la Pesta, şi a decedat în 5 ianuarie 1890, în localitatea Șiria.
A fost membră a aristocraţiei maghiare, venind în Şiria în calitate de soție a baronului János Bohus. Tatăl Antoniei, ofiţerul regal Zsigmond Szögyény, a ocupat poziţia de procuror regal, iar în cele din urmă cancelar adjunct al Coroanei Regale. Mama sa, Juliána Pászthory, a fost o mare pasionată de literatură.
În tinereţea sa, Antónia a urmat studiile la Universitatea din Pesta, apoi la cea din Viena, unde a urmat Facultatea de Filosofie. Ușurința cu care a învățat limbile străine, a făcut ca la terminarea studiilor să stăpânească fluent cinci limbi străine, printre care: engleza, franceza, germana, italiana și latina

 

Iacătă și statuia: