Banatul militar-Pe urmele lui N. Stoica de Haţeg în Banat(I)

PRĂVĂLIA ARIERGARDA » TURISM CULTURAL »  Banatul militar-Pe urmele lui N. Stoica de Haţeg în Banat(I)

 

 

 

 

« Ariergarda » şi « Europa turism-vacanţe ieftine.ro », a pregătit pentru dumneavoastră o nouă expediţie literară în Banat. Subiectul ales este fascinant. O călătorie în epoca perucilor, o călătorie într-o lume, care atunci la nivelul Banatului  se zvârcolea între a rămâne parte a Imperiului Otoman sau între a se obişnui cu Europa, ridicându-se, cu greu, la nivelul ei, prin coerciţii europene. Iată cât de actual este subiectul expediţiei.

 

Comparând cele două formule, desigur că  formula orientală ne-ar fi plăcut mai mult. La urma urmei turcul se instaurase destul de bine în Banat, caimacul, trandafirii şi şerbetul miroseau bine pe străzile de lemn ale cetăţii, iar o toropeală în zilele de vară plăcea atât de mult atât pisicii de Angora cât şi păcurarului pitit la umbra slabă a vreunui salcâm. De partea cealaltă, formula cerea rigoare, eforturi impuse, adică 200 de zile de robotă pe an, valoare nemaiauzită şi nemaivăzută pe aceste meleaguri. Aşa că după o vară fierbinte, din toamna imediată, bănăţenii s-au trezit la lucru în Austria fără să fi dorit, fără să se fi gândit, fără să se fi pregătit şi fără a-şi mişca măcar cu un pas boii din avlie către Seghedin sau Petrovaradin.

 

Nici o călătorie prin Banat nu va fi mai frumoasă ca aceasta, pentru că ce este mai frumos decât să vorbim şi să citim despre o ţară în care vârfurile munţilor au văzut împăraţi, iar râurile aduse la albie nouă au dat pământuri noi. Ce este mai frumos decât să vorbim şi să citim despre o ţară unde prin muncă cu folos faţa ei s-a schimbat în bine. Ce este mai frumos decât să vorbim şi să citim despre o ţară unde cărţii i s-a dat cea mai mare importanţă.

 

Aceasta este expediţia pe care v-o oferim. Toate detaliile vor urma.

 

Din partea Ariergarda,

Ioan Gropşian